Onderhoud | Maatwerk | Eikentafelfabriek Purmerend

ONDERHOUD

Om zo lang mogelijk van uw eikentafel te kunnen genieten hebben we een aantal tips voor op een rij gezet. Wat werkt wel en wat niet.  U kunt natuurlijk altijd contact met ons op nemen, we helpen u graag!

Klimaat

Mensen functioneren en leven optimaal in een niet te warme en te droge omgeving. Voor een eiken tafel of meubel is dit niet anders! De luchtvochtigheid dient tussen de 45% en 55% te zijn, dit is het allerbeste voor de tafel. Om de juiste vochtigheid thuis te bereiken kan men planten, luchtbevochtigers of dampschalen neer zetten. Bij een te grote afwijking van het ideale klimaat kan de tafel scheuren of kromtrekken. Plaats de tafel niet naast een warmtebron en vermijd directe zonnestraling.

Afgeleverd, en nu?

Alle tafels die wij afleveren zijn voorzien van een 2 componenten olie met/of skylt-laag. Wij raden aan om de tafel de eerste week volledig te ontzien. Gebruik bijvoorbeeld een kleed, placemats en onderzetters. Het is ook belangrijk om de tafel de eerste 2 dagen uitsluitend af te nemen met een droge doek. De olie heeft namelijk wat tijd nodig om goed in het te kunnen trekken. Als de tafel met een skylt-laag is voorzien kunt u vrijwel direct de tafel volledig gebruiken.

Wat vooral niet doen?

Grove reinigingsmiddel zijn absoluut verboden voor eiken tafels vermijd het volgende: vlekverwijderaars, oplosmiddelen, terpetine, schuurmiddelen, chloor,  schoonmaakmiddelen die bijtend zijn en schoonmaakmiddelen  met geurstoffen. Het beste is om de tafel met ouderwetse groene zeep af te nemen. Of gebruik ph neutrale schoonmaakmiddelen. Heeft u een stalen onderstel? Pas dan goed op met een eiken houten vloer. Als de vloer nat is kan die reageren op het metaal en kunnen er zwarte vlekken in de vloer komen. Gebruik vervolgens altijd onderzetters voor hete voorwerpen.

Leefbaarheid

Vlekken als koffie, thee, wijn, water etc. kan direct opgenomen worden met een licht vochtige  doek. Zo voorkomt u dat kleurpigmenten in de poriën van het hout kunnen trekken en blijvende plekken achterlaten. Nadat u de tafel met de vochtige doek heeft afgenomen, de tafel eerst droogmaken met een zachte doek. Nu kunt u de tafel schoonmaken met een licht vochtige doek met een ph-neutraal middel (bijvoorbeeld groene zeep). Indien er krassen in de tafel zitten kunt u deze licht weg schuren met een sponsje en deze opnieuw oliën met een onderhoudspakket.  Bij het onderhoudspakket ontvangt u een instructie.

Onderhoudsvrij

De 2 componenten olie die wij gebruiken is principe onderhoudsvrij. Wat wel wordt aangeraden is de opfris spray die je 1 maal per jaar kunt gebruiken om de tafel zijn kleur te laten opbloeien als nieuw. Ook raden wij aan om de tafel te reinigen met een ph neutrale zeep of de spray van de leverancier. Deze beide sprays kun je bij ons bestellen.