ONDERHOUD

Om zo lang mogelijk van jouw eikentafel te kunnen genieten hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet. Bekijk ze hieronder! Je kunt natuurlijk altijd contact met ons op nemen, we helpen je graag!

Klimaat

Mensen functioneren en leven het best in een niet te warme en te droge omgeving. Voor een eiken tafel of meubel is dit niet anders! De luchtvochtigheid dient tussen de 45% en 55% te zijn, dit is het aller best voor de tafel. Om de juiste vochtigheid thuis te bereiken kun je planten, luchtbevochtigers of dampschalen neer zetten. Bij een te grote afwijking van het ideale klimaat kan de tafel scheuren of kromtrekken. Plaats de tafel niet naast een warmtebron en vermijd directe zonnestraling.

Afgeleverd, en nu?

Alle tafels die wij afleveren zijn voorzien van een 2 componenten olie met/of skylt-laag. Wij raden aan om de tafel de eerste week volledig te ontzien. Gebruikt bijvoorbeeld een kleed, placemats en onderzetters. Het is ook belangrijk om de tafel de eerste 2 dagen uitsluitend af te nemen met een droge doek. De olie heeft namelijk wat tijd nodig om goed in het te kunnen trekken. Als de tafel met een skylt-laag is voorzien kunt u vrijwel direct de tafel volledig gebruiken.

Wat vooral niet doen?

Grove reinigingsmiddel zijn absoluut verboden voor Eiken tafels vermeid het volgende: Velkverwijderaars, Oplosmiddelen, Terpetine, Schuurmiddelen, Chloor, Schoonmaak middelen de bijtend zijn en met geurstoffen. Het beste is om de tafel met groen zeep van vroeger af te nemen. Of gebruik ph neutrale schoonmaakmiddelen. Heeft u een stalen onderstel? Pas dan goed op met een Eiken houten vloer. Als de vloer nat is kan die reageren op het metaal en kunnen er zwarte vlekken in de vloer komen. Gebruik verder altijd onderzetters voor hete voorwerpen.

Leefbaarheid

Vlekken als koffie, thee, wijn, water etc… kun je direct afnemen met een lichtvochtige  doek. Zo voorkom je kleurpigmenten in de poriën van het hout kunnen trekken en blijvende plekken achterlaten. Na het afnemen met de vochtige doek de tafel droogmaken met een zachte doek. Je kunt de tafel schoonmaken met een licht vochtige doek en met ph neutrale middel. Indien er krassen in de tafel zitten kun je deze licht weg schuren met een sponsje en deze opnieuw oliën met een onderhoudset.  Hierbij ontvangt u een instructie.

Onderhoudsvrij

De 2 componenten olie die wij gebruiken is principe onderhoudsvrij. Wat wel wordt aangeraden is de opfris spray die je 1 maal per jaar kunt gebruiken om de tafel zijn kleur te laten opbloeien als nieuw. Ook raden wij aan om de tafel te reinigen met een ph neutrale zeep of de spray van de leverancier. Deze beide sprays kun je bij ons bestellen via de mail.